Operatie Alert: zo maken we samen het verschil tegen geweld

Home Nieuws Operatie Alert: zo maken we samen het verschil tegen geweld

‘Helpen begint bij zien’. Met die slogan focust de nieuwe campagne Operatie Alert op het herkennen van tekens van geweld. En daarin speel jij als ziekenhuismedewerker een cruciale rol. Hoe alerter wij met z’n allen worden voor die (soms subtiele) signalen van geweld, hoe beter we slachtoffers kunnen helpen. En zo structureel geweld terugdringen.

Een groep mensen staan naast elkaar

Operatie Alert is een ondersteuningsprogramma voor zorgverleners en ondersteunend personeel in alle Belgische ziekenhuizen. De kern van programma is deze website, die doorheen 2024 zal aangevuld worden met tal van hulpmiddelen: om geweld te herkennen, traumasensitief te reageren en de weg te wijzen naar gespecialiseerde hulp waar nodig.  

Geweld kan echt iedereen overkomen. Die boodschap zetten we in de kijker met een aantal opvallende beelden. Die spot jij binnenkort ook in jouw ziekenhuis, digitaal of via affiches: een bonte mix van mensen die de echte diversiteit van slachtoffers én hulpverleners toont.

Zorgzaam omgaan met tekens van geweld

Geweld kan mensen tekenen. Zoveel is duidelijk. Maar vaak zitten letsels onderhuids, en hebben slachtoffers klachten die niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Je moet dus dieper en verder kijken. De affiches brengen symbolisch mogelijke tekens van geweld bij slachtoffers in beeld. Ziekenhuismedewerkers zijn alert, zien en herkennen de signalen. Ze nemen vervolgens “het letsel” op een zorgzame manier in handen. Ze pakken geweld aan.

De boodschap is eenduidig: optreden tegen geweld is een zorg van iedereen. Van onthaalmedewerker tot poetshulp, van verpleegkundige tot arts, van ambulancier tot maatschappelijk werker en iedereen daartussenin.

Recente updates

Zet je schouders onder Operatie Alert

Bij de lancering van Operatie Alert eerder dit jaar deden we een oproep aan alle Belgische ziekenhuisdirecties om het ondersteuningsprogramma bij de medewerkers op de radar te zetten. In oktober worden ook de communicatie- en vormingsdiensten aangemoedigd Operatie Alert in hun ziekenhuis uit te rollen. Ze krijgen daarvoor een toolkit aangereikt: elk ziekenhuis zal een […]

Gezocht: deelnemers voor een focusgroep

Help mee bij het verbeteren van de zorg aan ouderen die geweld hebben meegemaakt. Ben je een zorgverlener werkzaam in ziekenhuis? Die in contact is geweest met ouderen die mis(be)handeling of seksueel geweld hebben meegemaakt?  Neem deel aan onze focusgroepen, wij zoeken jou! Meer informatie en de inschrijflink vind je op https://event.ugent.be/registration/OperationAlert2024. Je kan ook […]

Basismodules over communicatie staan online

Drie basismodules over communicatie bij en na geweld zijn nu online beschikbaar. In deze interactieve modules tonen we hoe je verschillende communicatietechnieken in de praktijk kan toepassen.